neljapäev, 16. september 2010

Teater Estonia



Estonia teater sai alguse 1865. aastal asutatud Estonia Seltsi tegevusest. 19. sajandil esitati peamiselt rahvatükke ning nalja- ja laulumänge. Korrapärasem teatritegemine sai alguse 1895. aastal. Tõsisem draama jõudis lavale 20. sajandi algul. Kutseline teater sai Estoniast 1906. aastal.1907. aastal etendati esimene operett – Hervé "Mamzelle Nitouche", 1908. aastal esimene ooper – Conradin Kreutzeri "Öömaja Granadas" ja 1922. aastal esimene ballett – Léo Delibes'i "Coppèlia. Estonia teatri hoone ehitati 1913 aastal, soome arhitektoride projekti järgi. Esimese eesti ooperi – Evald Aava "Vikerlased" – esmaettekanne Estonias oli 1928. aastal ning esimene eesti balett – Eduard Tubina "Kratt" jõudis lavale 1944. aastal.Hoone uhe poole võtab enda olla kontserdisaal, teise poole teatrisaal. Selline jootus on tänapäevani. Esimene Maaailmasaja ajal oli hoones sõjaväe hospidal ja asus ka õigensu kirik. Ka sõja ajal näitlejad andsid etendusi haavatatele. Teine Maailmasõja ajal hävines teateri hoone täielikult. Hoone taastati pärast sõda 1950 aastal, eesti arkitektide tehtudproekti järgi. Kontserdisaal avati aga uuesti 1946 aastal ja teatriosa 1947 aastal. Hiljem, aastal 1991 kahe saali vahele ilus Talveaed. Praegusel ajal tegutseb hoones, Rahvuusooper Eestonia, Eesti Riiklik sümfoonijaorkester ja Eesti Kontsert. 2003 aastal ehitati juurde Kammermuusika saal.Teatri hooaeg vältab 10 kuud – septembrist kuni juunini. Selle aja jooksul mängitakse keskmiselt 250 etendust 26 erineva lavateosega. Rahvusooper Estonia repertuaaris on klassikalised ooperid, operetid ja ballettid, harvem mängitakse ka kaasaegsemaid teoseid, sealhulgas muusikale, ning eesti heliloojate algupärandit.

Rahvusooperis on 25 solisti, balletitruppi kuulub 57 tantsijat, ooperikoori 56 lauljat, sümfooniaorkester on 93-liikmeline.
Rahvusooperi suur saal mahutab 690 pealtvaatajat, väiksemate lavavormide esitamiseks on ehitatud talveaed.
Estonia teatrihoones etenduvad sageli ka külalisteatrite tükid, toimuvad pidustused ning riikliku tähtsusega sündmused. Eestonia teatri juubeliks 2013 tehakse remont teatrisaali poolses osas. Praegu etendub suure menuga laste muusikal "Nukitsamees". Täiskasvanutele läheb suure menuga J. Straussi operett "Nahkhiir", S. Prokofjevi balet "Romeo ja Julia" ja KOlmani operelt "Silva".



Mezentsev, Artjuhhina, Kopõtina, Popov.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar